Sosej masak kuah lada hitam

Resepi :  Sosej Lada Hitam | Kategori : Lauk Pauk |
Olahan : Cik Izan

Bahan-bahan 

8 batang sosej (Ayam/Daging)
2 sudu bawang kisar
1 sudu lada kisar (cili kering)
1 sudu lada hitam
2 biji bawang putih - di ketuk
1 biji bawang besar - di belah 4
10 biji cili padi/sederhana
5 sudu sos lada hitam
3 sudu sos cili
1 sudu sos tiram/sos ikan
Kicap manis
Sedikit kiub perasa (jika suka)
Garam secukup rasa

Cara Masakan
1. Rebus sosej dan toskan. Ketepikan.
2. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan bawang & lada kisar serta lada hitam. Tumis sehingga layu dan naik minyak.
3. Tuangkan sedikit air. Masukkan sos tiram/ikan, sos lada hitam dan sos cili dan kicap. Gaulkan sebati dan rasakan garam.
4. Masukkan bawang besar yang di belah empat,  cili sederhana/padi dan sosej yang telah di rebus tadi.
5. Biarkan sebentar sehingga bawang layu dan matikan api. Siap untuk di hidang!

Story behind the scene :
Menu ni selalu makan kat kantin ofis. Rajin gak amek kalau ada. Resepi asal tak tau.. ni pakai agak-agak
ikut pengamatan je... Boleh adjust lagi ikut suka dan selera masing-masing hu hu.

Comments

Post a Comment